• 0 312 945 27 31
  • info@halktakas.com

Barter Nedir?

Barter, bir firmanın satın aldığı mal ve hizmetin bedelini kendi ürettiği mal veya hizmetle geri ödemesidir. Para olmaksızın yapılan, sahip olunan mal ve hizmete karşılık, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetin satın alınması işlemidir. Bu sistemde de para kullanılmaktadır. Ancak diğer ticari işlemlerden farklı bir işlevi vardır. Zira, burada para bir değer saklama aracı olarak değil (store of value), bir muhasebe birimi (unit of account) olarak kullanılmaktadır.

Barter sistemi uygulamada, bir taraftan mal ve hizmetlerin satışında bir pazarlama ve satış tekniği olarak kullanılmakta, bir taraftan da bir finans tekniği olarak finansman ihtiyacında faydalanılmaktadır. Takas, barter uygulamasının daha saf ve ilkel bir şeklidir.

Takas işlemi, iki kişi arasında yapılan ve aynı değerdeki malların değiş-tokuş edilmesi olarak tanımlanabilir. Açıktır ki, bu işlemin gerçekleşebilmesi, her iki tarafın bu ürünlere ihtiyaç duymasına ve mal veya hizmetlerin değerlerinin birbirine eş değerde olması şartlarına bağlıdır. Barter sisteminde ise, birden fazla firma ve birden fazla hizmet ve mal bulunmakta ve bunlar bire bir değil, barter sistemi içinde faaliyette bulunmaktadırlar.

Finansal takas olarak da tanımlanmakta olan barter, alternatif bir ödeme ve ticaret yöntemidir. Ürün ve hizmet bazlı olarak kısmi oranlarla gerçekleşen barter işlemleri, takas sisteminin geliştirilmiş ve organize olmuş şeklidir. Dolayısıyla barter, takasa göre daha çağdaş ve kapsamlı bir finansman aracı olarak nitelendirilmektedir.
 

Barter Sisteminin Avantajları

Barter Sistemi Nasıl Çalışır?

Barter Sistemi, firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır ve Barter Pazarını oluşturan firmaların arzları ve talepleri ile işler. Barter Sistemi ile çalışan bir firma, Barter Ortak Pazarından satın aldığı malların ve hizmetlerin bedelini, ürettiği veya ticaretini yaptığı ürünleri Barter Ortak Pazarında satarak öder. Barter Pazarına ürün satan firma, bedelini, Barter Pazarında satışa sunulmuş mallar ve hizmetler listesinden dilediğini satın alarak tahsil eder. Barter firmaları arz ve/veya taleplerini Barter Ortak Pazarına sunar.
Barter Sistemi bir üyelik sistemidir.

Adım adım çalışma şekli;
Halk Takas’ üyelik; Brokerleri tarafından Sistem Tanıtımı yapılması ile başlar. Sistem Tanıtımı neticesinde üye olmaya karar veren firma; Üyelik Sözleşmesi’ni imzalayarak Üyelik Müracaat Dosyasını hazırlar. Üyenin dosyası, Yönetim tarafından incelenir ve onaylanmasının ardından firmanın üyeliği kabul edilmiş olur. Üyenin, arz ve talep bilgileri sisteme kaydedilerek duyurulur.

• Sistem Tanıtımı
HALK TAKAS tarafından firma araştırması, tespit, referans firma inceleme ve görüşmeler başlatır. Hedeflenen firmalar araştırılarak ön proje ile ziyaret edilir. Barter Sistemi hakkında bilgi verilir. Firmanın incelemeler sonucunda olumlu yaklaşımı olur ise Üyelik Müracaatı değerlendirilir.

• Üyelik Sözleşmesi
Halk Takas’ın kurup işlettiği sisteme Barter Sisteminin şartlarının olduğu üyelik sözleşmesi imzalayarak kayıtlı olmak gereklidir. Bu sözleşmeye finans dilinde Barter Hesabı açtırmakta denir. Bu sürecin başında da mutlaka şart ve kuralların işletilebilmesi için sözleşme gereklidir.
Üyelik Müracaatı
Üye aday firmanın vereceği, Halk Takas’ın üyelik için istediği dokümanlar; 2 adet imzalı Üyelik Sözleşmesi, Üye Bilgi Formu, Arz ve Talep Bildirim Formu, İmza Sirküleri, Vergi Levhası, Kuruluş Gazetesi, Faaliyet Belgesi’dir. Başlangıçta bu evraklar talep edilirken, ileride teminata dayalı bir alım işlemi yani, kredi kullanımı söz konusu olduğunda mali ve kredi incelemesine kaynak teşkil edecek resmi onaylı dokümanlar da talep edilir. İstenen evraklar hazırlandığında HALK TAKAS Genel Merkezine Broker aracılığı ile müracaat yapılır. Her müracaat Kurul tarafından incelenerek onaylanır. Onaylanmış her müracaat için bir Barter Hesabı açılır.

• Arz ve Talep Bilgilerinin Duyurulması
Barter Ortak Pazarı’na dâhil olan her firmaya ait arz ve talep bilgileri, Barter otomasyon sistemine kaydedilir. Arzlar özellikle e-mail, fax, SMS(kısa mesaj) çeşitli yayın organları ve internet aracılığı ile Sistem içerisinde yer alan diğer üyelere bildirilir. Barter Otomasyon Sistemi’nde karşılaştırmalar yapılır. İncelemeler neticesinde karşılaştırılan her arz ve talep bir muhtemel işlem olarak algılanır. Bu yapı, ayrı bir alanda otomatik takibe de alınır.

• Seans Takibi
Arz ve Talep karşılaştırması üyelerle olgunlaşan muhtemel Barter İşlemleri “Seans” kapsamına alınır. Bu süreçte taraf üyeler HALK TAKAS brokerleri aracılığı ile bir araya getirilir. Barter İşlemi’nin gerçekleştirilmesi için gerekli desteği ve danışmanlığını sunarlar.

• Yetki Kodu Talebi
Üyelerce anlaşma olgunlaştıktan sonra alım-satım işlemlerini tamamlanması için, satıcı üye HALK TAKAS Merkezini arayarak Barter İşlemi hakkında bilgileri sunar ve Barter işleminin yapılabilmesi için onay talep eder. HALK TAKAS Kredi Risk bölümü bu talebi incelemeye alır. Belirli değer altında olan işlem talepleri anında neticelendirilirken, bir limit üzerinde olan işlemler inceleme sürecine dâhil edilir. Özellikle Alıcı üyenin yeterli krediye sahip olup olmadığı durumlarda araştırma yapılarak şartlar uygun ise işlem için “Yetki Kodu” verilir.

• Barter Çeki
Satıcı; işlem onayı için temin ettiği “Yetki Kodu” bilgisini, Alıcı üyeye ileterek Barter Çeki kesmesini talep eder. Barter Çeki, Barter İşlemlerinin gerçekliğini ve muhasebeleştirilmesini sağlayan kıymetli bir evraktır. Barter Çeki uygulamada üç nüsha kullanılır. Çek Alıcı, Satıcı ve HALK TAKAS taraflarına iletilir. Bu faaliyet sistem tarafından Satıcı sorumluluğuna verilmiştir. Barter İşlemlerine ait çek nüshaları HALK TAKAS Merkezine ulaştığı zaman Barter İşlemi kesinlik kazanır. Hesap kapatılarak işlem sonu yapılır.

• Barter İşleminin Kaydedilmesi
Barter İşlemi’ni gerçekleştiren üyelerin Barter Hesapları HALK TAKAS tarafından takip edilir. Ayrıca her üye kendi muhasebesinde Barter İşlemlerini 120’li hesaplar altında kaydederek takip eder. Barter İşlemi neticesinde satış yapan üye HALK TAKAS hesaplarında alacaklandırılır. Eş zamanlı olarak aynı işlemdeki alıcı üye borçlandırılır.

Barter Ortak Pazarı, üye firmaların taleplerinin karşılanması amacında yeni üyelerin katılımı ile her geçen gün büyümekte ve Pazar’da satış teklifi edilen ürün portföyü zenginleşmektedir. İhtiyaçlar için kullanıldığında Barter bir finansman sistemidir. Barter Sistemi ile ürün satın alan firma nakit ödeme yapmaz; sisteme TL ile borçlanır. Üye firma 12 ay vadeli sıfır faizli TL kredisi kullanır. İhtiyaçları için Barter Sistemini kullanan firma, sistemi kullandığı oranda nakit tasarruf eder, aynı oranda işletme sermayesi ihtiyacını aşağı çeker. Barter Ortak Pazarı’nda yer alan firma, pazardan gelen sürekli ve güvenilir talebi karşılamak için atıl kapasitesini değerlendirir. Atıl kapasiteyi harekete geçirmek için gerekli finansmanı, Barter Ortak Pazarı sağlamaktadır.
Ürünlerin fiyatı, kalitesi, teslimat şartları alıcı ve satıcı arasında belirlenir. Üye firmalar, her sektörde rekabet ortamını sağlayacak sayıda satıcı ile karşılaşırlar. Ancak, Pazar’da arz talep dengesi gözetildiğinden; aynı ürünü üreten, zarar ettirici rekabet teşkil edecek sayıda üyeye izin verilmez. Barter Pazarı’nda firmalar reel fiyatlar ile alım, reel fiyatlar ile satış yaparlar.
 

HALK TAKAS ÜYELİK SİSTEMİ

Bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

HALK TAKAS

Yapı-Emlak, Medya-Reklam, Tekstil, Turizm, Sigorta ve Perakende sektörlerindeki ticari tecrübelerini ve satış pazarlama alanlarındaki uzmanlıklarını birleştiren Halk Takas ticari değerleri tarafların maksimum faydalarını gözetecek şekilde eşleştiren bir yöntem sistemi kurmuştur. Halk Takas olarak bu yönetim merkezi, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak amacı ile Ankara merkezli olarak faaliyete başlamıştır.

İLETİŞİM

Kızılırmak Mah. Dumlupınar Bulv. Nextlevel Apt. No: 3 A/10 Çankaya – ANKARA

0(312) 911 59 48 / 0 312 945 27 31 /  0(850) 522 34 03

info@halktakas.com